onsdag 3 september 2014

Hösten kommer och onsdagsakademien med den!

Så har vi då börjat våra regelbundna promenader runt Norrköpings centrum under kommentarer om vad som är bra och mindre bra. Denna gång deltog herr Statistikern, Herr Adjunkten, Herr Klipparen samt undertecknad. Till lunchen anslöt Riksflygledaren.


Denna första gång gick promenaden i det förgångnas tecken, eftersom, för det första akademien har blivit ett år äldre, samt att halva Norrköping grävs nu upp för olika byggnationer. Dock har man inte ännu börjat i Strömsparken, där troligen någon kommer att gräva ner en dödskalle någon natt och på så sätt fördröja/uppskjuta/helt förhindra ett bygge på denna plats.


Men vid gamla busstationen har man börjat och där har han varje onsdag en månad framöver klockan halv ett, en visning av utgrävningarna. Nu behöver vi inte några sådana informationer eftersom vi i akademien besitter kunskaper utöver det vanliga. Ja, inte alla men herr Klipparen har kontakter med ett rundvandrande sällskap i staden och besitter därför oanade kunskaper om olika byggnader, byggherrar och till och med om galanta damer nere vid kajen (det senare dock endast via hörsägen).


Efter att ha kollat in det nya hotellet Clarion och dess restaurang, så begav vi oss till matstället Titans. Där har den ordinarie kocken slutat och det har blivit nya ägare. Det allmänna omdömet var att kvalitén på maten hade sjunkit lite men var fullt acceptabelt för oss som tidigare ätit på Tjocka Kocken.
Maten idag uppdelades så att herr Statistikern tog fisk och de övriga tre Ölandskroppkakor. Här utbröt nu en animerad debatt om kokt och rå potatis. Så här skrivs det i skrifterna:
Kroppkakor är en maträtt som finns i olika varianter längs Smålandskusten, i Blekinge, på Öland samt på Gotland. Den utgörs av "bollar", ungefär i tennisbollstorlek, bestående av en potatisbaserad deg med inbakat fläsk och lök eller annan fyllning.
Kroppkakor finns i många mer eller mindre lokala varianter. Blekingekroppkakorna, även kallade gråa kroppkakor, innehåller nästan bara råriven potatis och endast en liten mängd mjöl. Öländska kroppkakor görs på till största delen rå, riven potatis och med visst inslag av kokt potatis. En variant av dessa är fyllning av lax, med dillgrädde som tillbehör och detta är Ölands landskapsrätt. Smålandskroppkakor har mycket mer kokt potatis i degen. Dessa kroppkakor blir ljusare till färgen. Gotländska kroppkakor görs nästan helt på kokt potatis och blir vita. I Blekinge och Öland finns varianter på kroppkakor som istället för tärnat fläsk har antingen sjöfågel eller ål som fyllning. En version, kallad "blinning", är en kroppkaka utan fläsk eller lök. I många kroppkakor ingår kryddpeppar som ger en karaktäristisk smak.
Kroppkakor kan ätas med gräddmjölk och lingonsylt, eller med skirat smör och lingonsylt. På Gotland serveras de traditionellt med en vitsås med extra fyllning i.
I Norrbotten finns en liknande maträtt som kallas pitepalt. En skillnad är att palt alltid baseras på rå potatis och korn och/eller vetemjöl. I Jämtland och Ångermanland kallas maträtten kams. Huruvida den tillagas som platt eller rund kan variera. Den runda har saltfläsket inbakat. Den platta äts med saltfläsket vid sidan om. Sen kan det också variera om den äts med lingonsylt eller messmör.


I övrigt så avhandlades fönsterputsning (eftersom herr sekreteraren hade köpt en Kärscher fönsterputsmaskin), IFK No0rrköpings alla stolpträffar (som om dessa gått i mål skulle renderat i en placering strax före MFF).
Vidare avhandlades nedskjutning av flygmaskiner, där det visade sig att Sverige inte skjutit ner någon flygmaskin sedan Kongokrisen, och då hade vi fyra Flytande Tunnor som sköt bort några Vampire stående på marken. Om detta är riktigt kan man ju diskutera....


Vid denna tidpunkt kom en gammal CANS förbi, numera "pensionerad" från Euro Control, och då avstannade hela akademiens orerande och inget fick en syl i vädret på 30 minuter. Klart informativ information från hästens mun och som inte ska delges här. Men klart är att det blir ett möte om askmoln i oktober....


Något att fundera över till nästa gång är hur jag kan ha grön el i min kontakt och grannen vägg i vägg vanlig el, detta vid leverans från samma leverantör!!??


Idag blir det inga bilder pga bråk med min dator.... kommer kanske en bild som kommentar till denna text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar